Ik ben vol

In respons op onze oproep om over voeding te schrijven, kregen we veelal artikelen over eetproblemen. Een teken van onze tijd… Het thema “Ik ben vol” kan ook aanleiding zijn om na te denken wat voeding betekent in je leven vandaag. Berne had het binnen de Transactionele Analyse over de hongers – mensen hebben behoefte aan stimulus, structuur en strokes (Berne, 1961). Stimulus honger is onze behoefte aan zintuiglijke impulsen. Structuur honger is gebaseerd op onze behoefte om onze tijd te structureren. En stroke honger ook wel relationele honger genoemd, vervult onze behoefte aan erkenning. Voor mij roept het thema op om na te denken over wat voeding is in mijn leven. Voeding op fysiek niveau – gezondheid, eten, warmte. Voeding op mentaal niveau – uitdaging, leren, dialoog. Voeding op emotioneel niveau – geborgenheid, authenticiteit, ontmoeting. Voeding op spiritueel niveau – meditatie, ervaren van eenheid, zielsverwantschap.
In deze kersteditie van het TA magazine bijdragen over hongers van onder meer Titia Bakker, Annette Aarts en Melanie Lewin.
Je kan TA magazine lezen op www.professioneelbegeleiden.nl onder het tabje psychologie.
Als lid kan je (gratis) inloggen met het mailadres waarop je bij de NVTA bent ingeschreven! Bij problemen met inloggen kan je contact opnemen met Kloosterhof