Sfeerverslag 40 jaar opleiden in TA

Dit verslag is gemaakt door Marjan Willemsen. 5 november was het ledenevenement met een ledenvergadering en in de middag het feest omtrent 40 jaar opleiden in TA. Met dank voor de bijdrage van Marjan die de middag weergeeft in onderstaand verslag.

 

40 jaar slalommen met komische duo´s


Bert, ik heb zo’n verschrikkelijk dorst.’ De iconische scene waarin Ernie de arme Bert tormenteert vormde de verrassende aftrap voor het TA opleidingen-lustrum in Nederland en Vlaanderen. Menigeen kan de kruistransacties die zij herhaaldelijk met elkaar uitvoeren dromen. Net als de TA zetten zij in 1976 hun eerste schreden in de lage landen. 40 jaar, volwassen en nog lang niet volgroeid.
Bij een jubileum blik je terug in het fotoalbum. Zo bleek dat in de jaren 70 en 80 niet alleen de TA een groeispurt maakte, maar ook de snorren en kapsels van de baanbrekers. Gniffelende nostalgie zoemde door de zaal. Dat groeiproces begon met de eerste explosie van Games people play – ‘What was that?’ – die zich doorzette tot een theorie die verbonden is met ontwikkelingen in de samenleving. En zoals Waldorf en Statler concluderen;  ‘That was wonderful’.

In een slalom langs flipboards, publiek en opvattingen, presenteerde het eveneens komische duo, Trudy (Newton) en Giles (Barrow), de ontwikkeling.
dsc00393-voorbeeldig-fotografie-lr

Giles Barrow


dsc00391-voorbeeldig-fotografie-lr

Trudi Newton


 
 
 
 
 
 
Wat begon als een soort Pop-psychologie is doorgegroeid naar academisch niveau. Een proces waarin de roots als relationeel en constructief model steeds werden gerespecteerd. Waaruit blijkt dat het uiteindelijk niet om theorie gaat maar om toepassing. In de presentatie gaven de sprekers ook het goede voorbeeld, levendig, in dialoog met elkaar en met het publiek; ‘Are we willing to create the TA that is necessary now?’
Daaraan gerelateerd is natuurlijk de toekomst van TA binnen opleidingen. De vraag ‘Hoe voelt, proeft, smaakt en klinkt de TA opleiding in 2026?’ leverde levendige en betrokken discussies op. Over bijvoorbeeld onze culturele diversiteit en aandacht voor het lichaamswerk. We bogen ons over hoe de TA een plek kan innemen in het primair en voortgezet onderwijs. Speculeerden over de mogelijkheden van de zorgrobot als voedende ouder. Zoekend naar de verbinding van de uitdagingen uit de samenleving  en het curriculum.
Of Bert en Ernie inmiddels volwassen zijn geworden is alleszins te betwisten, de TA is dat wel degelijk. En als, omgerekend naar taalgebied, grootste vereniging, kunnen we daar een leidende rol in spelen. De slalom gaat door. Net als Ernie zijn we dorstig en hongerig.
Salut!
 
dsc00293-voorbeeldig-fotografie-lr

Eerste opleiders in TA: Gerrit Roosjen, Marijke Arendsen Hein en Maarten Kouwenhoven